Üniversitemizde Geleceğe Hazırlık Konferans Serisi kapsamında Bilgi Profesyonelleri Topluluğu tarafından ''Geleceğin Bilgi Profesyonelleri için Yapay Zeka ve Pratik Uygulamaları'' konferansı düzenlendi. Yahya Kemal Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğin konuğu T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Kütüphaneler Daire Başkanlığı Uzman Ayhan Bozkurt oldu. Konferansa Doç. Dr. Kasım Binici, Dr. Öğr. Üyesi Ali Kavak, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mine Keskin, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Ali Kavak, ''Günümüzde teknolojinin hızla geliştiği ve dijital dönüşümün her alanda kendini gösterdiği bir çağda yaşıyoruz. Bilgi profesyonelliği de bu hızlı değişimden etkilenmektedir. Yapay zeka teknolojileri iş süreçlerini, bilgi yönetimini ve profesyonel uygulamaları tamamen dönüştürmektedir. Bu konferans geleceğin bilgi profesyonellerini teknolojik gelişmelere hazırlanması ve yapay zeka uygulamalarını tanıması gibi imkanlar sunmaktadır. Katılımınız için hepinize teşekkür ederim.'' şeklinde konuştu.
Yapay zekanın tarihçesi, yapay zeka nedir? konularını açıklayan, yapay zekanın parametreleri, Chatgpt örnekleri, kişiselleştirilmiş bilgi erişimi konularında öğrencilerimizi bilgilendiren Ayhan Bozkurt, ''Kırıkkale Üniversitemize, Bilgi ve Belge Yönetimine ve siz değerli hocalarıma davetinizden dolayı teşekkür ederim. Çağımızda yapay zeka artık sadece yazılımcıların işi değil herkese hitap eden bir teknoloji haline geldi. Öğrencisinden hocasına, yöneticisinden çalışanına kadar artık yapay zeka hepimizin günlük hayatında yer almaya başladı. Bugün gerçekleştireceğim sunumu üretken yapay zeka dediğimiz yapay zeka araçlarıyla ürettim. Bugün hazırladığım sunumda yer alan görselleri yapay zeka ile oluşturdum. Kısa zaman önce internette telif almayacağımız görseller arıyorduk. Yapay zeka artık telif sorunun da önüne geçti. Yapay zeka ile görsel, sinematik teaser ve müzik gibi birçok şey oluşturulabiliyor. Yapay zeka aslında sadece insan zekasını değil hayvanların zekasını da taklit ediyor. Yapay zeka diyebilmemiz için önce öğrenmesi lazım sonra da sizlere sonuçlar getirmesi gerekiyor. Japonya'da çok yaşlı nüfus olduğu için yaşlı nüfusa bakabilecek insan lazım. Japonlar bunu yapay zeka destekli robotlarla yapmak istiyorlar. Pandemi döneminde yapay zeka destekli robot geliştirildiğini görmüştüm. Hastanın yanına uzaktan kumandalı araç yapmışlar. Hastanın ilaç ve yemeğini kumanda kontrol edilen o robot getiriyordu. Yine Avrupa'daki şirketlere satılan yapay zeka diye satılan ürünlerin yüzde 40'ının yapay zeka olmadığı tespit edilmiş. Yapay zeka teknolojisini bilmeyen şirketlere yapay zeka destekli denilerek robot satılabiliyor. Yapay zeka teknolojisinin ne işe yaradığı ve ne olduğunu bilmek oldukça önemli.'' ifadelerini kullandı.
Program, Doç. Dr. Kasım Binici'nin Ayhan Bozkurt'a hediye vermesi ve toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.